Introductie: wat is resveratrol?

Resveratrol (RV) is een werkzame stof afkomstig van planten dat behoort tot de vetoplosbare polyfenolen (1). Resveratrol maakt al tijdenlang deel uit van de kruidengeneeskunde, zoals de ayurveda uit India (2). Deze stof werd in 1940 voor het eerst geïsoleerd en hedendaags laten toenemende wetenschappelijke onderzoeken de chemische structuur en de gezondheids-effecten van resveratrol zien (3). Resveratrol behoort tot de salvestrolen binnen de groep van fytoalexinen; stoffen die door planten worden aangemaakt ter bescherming tegen externe schadelijke invloeden, zoals schimmels, virsussen, infecties en uv-straling. Het worden ook wel plantaardige afweerstoffen genoemd. Resveratrol is veelal bekend door de aanwezigheid in rode wijn, maar het zit met name in (biologische) groente en fruit (4). Hoewel resveratrol een lage biologische beschikbaarheid heeft, kunnen hogere hoeveelheden van deze stof worden gebruikt als extract in supplementen. Het meest gebruikte supplement met de hoogste bioactieve vorm is trans-resveratrol (5). De gezondheidsbevorderende werking van resveratrol wordt toegeschreven aan de krachtige ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen (6). Uit onderzoek is gebleken dat resveratrol met name gunstig is voor de cardiovasculaire gezondheid (7). Wetenschappelijke studies laten zien dat deze stof mogelijk een beschermend effect heeft tegen hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, neurodegeneratie, diabetes en veroudering (8, 9).

Wetenschappelijk onderzoek en oorsprong

Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat resveratrol een veelbelovende rol kan spelen als nutraceuticum, zowel preventief als therapeutisch (10). De meeste studies zijn uitgevoerd met hooggedoseerde supplementen of met laboratoriummodellen.

  • Verschillende onderzoeken tonen aan dat resveratrol ontstekingsremmende effecten heeft (6, 9, 10, 11, 12, 13, 14).
  • Onderzoek laat zien dat resveratrol gunstig is voor de cholesterolwaarden waarbij het de oxidatie van cholesterol kan tegengaan (15, 16).
  • Het is gebleken dat resveratrol de doorbloeding kan helpen verbeteren (7, 17).
  • Onderzoek bevestigt dat resveratrol de bloeddruk kan verlagen (18, 19).
  • Door de krachtige antioxidatieve werking blijkt resveratrol bescherming te bieden tegen neurodegeneratie (20, 21, 22). Deze stof lijkt dan ook veelbelovend voor de behandeling van neurogeneratieve ziekten, zoals Alzheimer (23, 24).
  • Een studie liet verbetering zien van het geheugen bij resveratrol-suppletie van 200 mg gedurende 26 weken (25).
  • Studies tonen aan dat resveratrol-suppletie (500 mg) de insulinegevoeligheid kan verbeteren en bloedsuikerwaarden kan verlagen bij mensen met diabetes (26, 27). Resveratrol lijkt veelbelovend voor de behandeling van diabetes (28).
  • Leptine wordt in verband gebracht met chronische ontstekingen; resveratrol lijkt een gunstig effect te hebben bij leptineresistentie (29, 30).
  • Resveratrol blijkt een remmende werking te hebben bij verschillende vormen van kanker, zoals prostaatkanker (31, 32, 33, 34, 35).
  • Dierstudies laten zien dat resveratrol mogelijk levensverlengend werkt (36, 37, 38).
  • Resveratrol lijkt mogelijk een rol te kunnen spelen bij gewichtsverlies door de aanmaak en groei van vetcellen te verminderen (39).
  • Door de ontstekingsremmende werking biedt resveratrol mogelijk bescherming tegen leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (40).
  • De antibacteriële en antischimmel eigenschappen van resveratrol beschermen bij infecties, zoals Staphylococcus aureus (41, 42).

Bronnen van resveratrol
Resveratrol komt in verschillende voedingsmiddelen voor, maar in kleine hoeveelheden. Deze stof is ondermeer aanwezig in druiven, blauwe bessen, aardbeien, moerbeien, tomaten, pinda’s, noten, zwarte olijven en rode wijn (43, 44). Bij resveratrol-suppletie wordt een veel hogere dosis gebruikt; het is verkrijgbaar als extract en meestal gestandaardiseerd tot trans-resveratrol (5). Een resveratrolsupplement kan therapeutisch worden gebruikt in overleg met een arts of gezondheidsdeskundige.

De werking van resveratrol

De medicinale werking van resveratrol is te wijten aan de antioxidatieve, ontstekings-remmende, antivirale, antibacteriële, celregulerende, cardioprotectieve en neuroprotectieve eigenschappen.

Antioxidatieve werking
Resveratrol is in staat om het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, oxidatieve celschade te beperken en celveroudering te vertragen (1, 4). Daarnaast blijkt deze plantenstof de werking van de belangrijke antioxidant glutathion te bevorderen. Studies laten zien dat resveratrol oxidatieve stress en chronische laaggradige ontstekingen kan helpen verlagen (36, 40).

Ontstekingsremmende werking
Resveratrol heeft een sterke ontstekingsremmende werking (6, 9, 10, 11, 12, 13, 14). Het vermindert de productie van ontstekingsbevorderende cytokinen waardoor deze stof een relevante werking heeft bij aandoeningen, zoals artritis, inflammatoire darmziekten, metabool syndroom en PCOS (45, 46).

Cardiovasculaire gezondheid
Resveratrol heeft een beschermende werking voor hart- en bloedvaten door ondermeer remming van oxidatie van LDL-cholesterol, verlaging van de bloeddruk en verbetering van de doorbloeding (7, 15, 16, 17, 18, 19).

Neuroprotectieve werking
De antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen van resveratrol hebben gunstige effecten voor de hersengezondheid (4, 43). Verschillende studies hebben aangetoond dat resveratrol neuroprotectieve effecten heeft en oxidatieve schade in hersencellen kan beperken. Hieruit kan worden opgemaakt dat reservatrol mogelijk een belangrijke rol kan spelen bij de preventie en behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen, zoals Alzheimer (20, 21, 22, 23, 24).

Antibacteriële werking
Resveratrol heeft een antibacteriële werking als ook een antischimmelwerking waardoor het effectief is gebleken tegen infecties, zoals Staphylococcus aureus (42).

Verschillen tussen verwante stoffen

Resveratrol behoort tot de stilbenoïden, een subgroep van polyfenolen (1). Andere polyfenolen zoals quercetine (in uien en appels), curcumine (in kurkuma) hebben ook antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen, maar hebben een andere biochemische werking. Resveratrol heeft synergetische effecten met vitamine D, omega-3 vetzuren, niacinamide en melatonine met gunstige effecten voor de hersengezondheid. Daarnaast is uit een studie gebleken dat resveratrol en omega-3 vetzuren versterkend werken bij endometriose (47).

Resveratrol versus curcumine
Beide stoffen hebben een krachtige ontstekingsremmende werking maar resveratrol is effectiever in het activeren van sirtuïnes, enzymen die een rol spelen bij verschillende cellulaire processen, zoals het verouderingsproces (48). Curcumine blijkt een sterkere werking te hebben op de remming van ontstekingsbevorderende prostaglandines. In combinatie kunnen ze elkaars werking versterken. Zo werken resveratrol en curcumine synergetisch bij antikankerwerking en werken ze beide ontstekingsremmend bij osteoartritis (49).

Resveratrol versus quercetine
Quercetine heeft een sterk antihistaminische werking en wordt vaker ingezet voor de behandeling van allergieën. Resveratrol wordt specifieker gebruikt voor verouderings-gerelateerde processen. Het is gebleken dat resveratrol en quercetine synergetisch werken bij de bestrijding van metabool syndroom. Bovendien blijken resveratrol, curcumine en quercetine versterkend te werken voor de botgezondheid (50) als ook bij obesitas (51).

Veiligheid, dosering en interacties bij gebruik van resveratrol-suppletie

Resveratrol-suppletie is verkrijgbaar als capsules, tabletten of in vloeibare vorm en is veilig te gebruiken (52). Hoogwaardige kwaliteit suppletie als ook de juiste etiketinformatie is wel van belang gebleken (53).

Biologische beschikbaarheid
Resveratrol in voeding heeft een lage biologische beschikbaarheid. Suppletie bevat een hogere bioactieve vorm van resveratrol, meestal in de vorm van trans-resveratrol (5).

Veiligheid
Resveratrol-suppletie is tot 2.000 mg per dag gedurende langere periode veilig gebleken. Het gebruik bij zwangerschap en borstvoeding wordt afgeraden vanwege het ontbreken van betrouwbare informatie. Het gebruik van resveratrol via de voeding is wel veilig tijdens zwangerschap en borstvoeding, met uitzondering van rode wijn. 

Aanbevolen dosering
De gebruikelijke dosering van resveratrol in supplementvorm is 200 – 500 mg/per dag. De gezondheidsvoordelen van deze stof zijn waarneembaar bij gebruik van minimaal 500 mg per dag. De juiste persoonlijke dosering kan het beste met een arts worden afgestemd.

Interacties
Een resveratrolsupplement kan in hoge doseringen (bovengrens van 900 mg) interacties geven met sommige medicijnen, zoals bloeddrukverlagers en antidiabetica. Overleg met een arts wordt aanbevolen alvorens te starten met resveratrol-suppletie in combinatie met geneesmiddelen. 

Conclusie en toekomstige onderzoeken

Resveratrol is een veelbelovende, natuurlijke stof waarvan wetenschappelijke studies verschillende gezondheidsvoordelen bevestigen (4, 8, 9). De medicinale werking van deze plantenstof is te danken aan de antioxidatieve, ontstekingsremmende en celregulerende eigenschappen (1, 6, 11, 12, 13, 14). Studies tonen gunstige effecten van resveratrol op het gebied van cardiovasculaire gezondheid (7, 17), neurodegeneratie (20, 21, 22, 23, 24), kankerpreventie (31, 32, 33, 34, 35) en bloedsuikerregulatie (26, 27, 28). Bovendien speelt resveratrol een interessante rol in anti-aging en levensverlenging (36, 37, 38).

Resveratrol komt in kleine hoeveelheden voor in verschillende groente- en fruitsoorten (1, 4, 43, 44). Suppletie bevat een veel hogere dosering in de vorm van trans-resveratrol (5). Hiervan is gebleken dat het een zeer gunstig nutraceuticum is voor zowel de preventie als de behandeling van diverse aandoeningen (10). Therapeutisch gebruik wordt aanbevolen na overleg met een arts. Hoewel de onderszoeksresultaten veelbelovend zijn, zijn uitgebreidere en langdurige humane studies nodig betreft de klinische toepasbaarheid van resveratrol-suppletie.

Toekomstige onderzoeken

Aanvullend toekomstig onderzoek heeft betrekking op:

  • Verbetering van de biologische beschikbaarheid
  • De langetermijneffecten van resveratrol-suppletie bij langdurig gebruik
  • Toepassingen bij cognitieve achteruitgang en hersenziekten
  • Toepassingen voor de darmgezondheid
  • Toepassingen voor de huidgezondheid
  • De optimale doseringen per aandoening
  • De combinaties met andere nutriënten, zoals curcumine en quercetine

Bronvermelding

  1. Polyphenol content and antioxidant capacity in organic and conventional plant foods - ScienceDirect
  2. Occurrence of resveratrol and pterostilbene in age-old darakchasava, an ayurvedic medicine from India - PubMed
  3. Resveratrol: Twenty Years of Growth, Development and Controversy - PMC
  4. Effects and Mechanisms of Resveratrol on Aging and Age-Related Diseases - PubMed
  5. Characteristics, Biological Properties and Analytical Methods of Trans-Resveratrol: A Review - PubMed
  6. Insights into the Anti-inflammatory and Antiviral Mechanisms of Resveratrol - PubMed
  7. Resveratrol and Its Effects on the Vascular System - PubMed
  8. Health Benefits and Molecular Mechanisms of Resveratrol: A Narrative Review - PubMed
  9. Health benefits of resveratrol: Evidence from clinical studies - PubMed
  10. Resveratrol as a Promising Nutraceutical: Implications in Gut Microbiota Modulation, Inflammatory Disorders, and Colorectal Cancer - PubMed
  11. Anti-Inflammatory Action and Mechanisms of Resveratrol - PubMed
  12. Resveratrol, a Molecule with Anti-Inflammatory and Anti-Cancer Activities: Natural Product to Chemical Synthesis - PubMed
  13. Anti-inflammatory effects of resveratrol: possible role in prevention of age-related cardiovascular disease - PMC
  14. Anti-inflammatory effects of resveratrol and its potential use in therapy of immune-mediated diseases - PubMed
  15. Distinct metabolic effects of resveratrol on lipogenesis markers in mice adipose tissue treated with high-polyunsaturated fat and high-protein diets - PubMed
  16. Role of oxidized low density lipoprotein in atherogenesis - PubMed
  17. Cardioprotection by resveratrol: A human clinical trial in patients with stable coronary artery disease - PubMed
  18. Effect of resveratrol on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized, controlled, clinical trials - PubMed
  19. The Effect of Resveratrol dose and Duration of Treatment on Blood Pressure in Patients with Cardiovascular Disorders: A Systematic Review - PubMed
  20. The Effect of Resveratrol on Neurodegenerative Disorders: Possible Protective Actions Against Autophagy, Apoptosis, Inflammation and Oxidative Stress - PubMed
  21. Resveratrol: A potential therapeutic natural polyphenol for neurodegenerative diseases associated with mitochondrial dysfunction - PubMed
  22. Resveratrol-Mediated Regulation of Mitochondria Biogenesis-associated Pathways in Neurodegenerative Diseases: Molecular Insights and Potential Therapeutic Applications - PubMed
  23. Resveratrol: Protective Agent Against Alzheimer's Disease - PubMed
  24. Neuroprotective effects of resveratrol in Alzheimer's disease - PubMed
  25. Effects of resveratrol on memory performance, hippocampal functional connectivity, and glucose metabolism in healthy older adults - PubMed
  26. Resveratrol supplementation and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis - PubMed
  27. Modern Approaches to Diabetes: The Role of Phytochemicals in Targeting Molecular Receptors - PubMed
  28. A review on the potential of Resveratrol in prevention and therapy of diabetes and diabetic complications - PubMed
  29. Resveratrol Treatment Ameliorates Leptin Resistance and Adiposity Programed by the Combined Effect of Maternal and Post-Weaning High-Fat Diet - PubMed
  30. Resveratrol increases serum adiponectin level and decreases leptin and insulin level in an experimental model of hypercholesterolemia - PubMed
  31. Resveratrol for cancer therapy: Challenges and future perspectives - PubMed
  32. Resveratrol as an anti-cancer agent: A review - PubMed
  33. Effects and mechanisms of resveratrol for prevention and management of cancers: An updated review - PubMed
  34. Resveratrol and Prostate Cancer: The Power of Phytochemicals - PubMed
  35. Resveratrol and Colorectal Cancer: A Molecular Approach to Clinical Researches - PubMed
  36. Mechanisms of Aging and the Preventive Effects of Resveratrol on Age-Related Diseases - PubMed
  37. Effect of resveratrol and pterostilbene on aging and longevity - PubMed
  38. Resveratrol and Lifespan in Model Organisms - PubMed
  39. Resveratrol for Weight Loss in Obesity: An Assessment of Randomized Control Trial Designs in ClinicalTrials.gov - PubMed
  40. Anti-Oxidant, Anti-Inflammatory and Anti-Angiogenic Properties of Resveratrol in Ocular Diseases - PubMed
  41. Antibacterial and antifungal properties of resveratrol - PubMed
  42. Recent advances in the use of resveratrol against Staphylococcus aureus infections (Review) - PubMed
  43. Health benefits of resveratrol administration - PubMed
  44. The occurrence of resveratrol in foodstuffs and its potential for supporting cancer prevention and treatment. A review - PubMed
  45. Effects of resveratrol in inflammatory arthritis - PubMed
  46. Efficacy of resveratrol in women with polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials - PubMed
  47. The effect of two anti-inflammatory dietary components, omega-3 and resveratrol, on endometriosis - PubMed
  48. Sirtuins, resveratrol and the intertwining cellular pathways connecting them - PubMed
  49. Scientific Evidence and Rationale for the Development of Curcumin and Resveratrol as Nutraceutricals for Joint Health - PMC
  50. Effects of Resveratrol, Curcumin and Quercetin Supplementation on Bone Metabolism-A Systematic Review - PubMed
  51. The Beneficial Effects of Quercetin, Curcumin, and Resveratrol in Obesity - PubMed
  52. Effects and safety of resveratrol supplementation in older adults: A comprehensive systematic review - PubMed
  53. Resveratrol Food Supplement Products and the Challenges of Accurate Label Information to Ensure Food Safety for Consumers - PubMed