
Wat is histamine-intolerantie, hoe herken je het en wat kun je eraan doen?
Histamine-intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft met het afbreken van histamine, een stof die voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen en ook door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Dit leidt tot een verhoging van histamine in het lichaam, wat verschillende klachten kan veroorzaken die lijken op allergische reacties. Overtollige histamine wordt in normale omstandigheden afgebroken door het di-amino-oxidase (DAO) enzym. In het geval van histamine-intolerantie, is het DAO-enzym niet in staat om de hoeveelheid histamine in het lichaam te reguleren waardoor er diverse klachten kunnen ontstaan na het eten van histaminerijke voeding of bij een verhoogde aanmaak van histamine door het lichaam zelf.
Kenmerken van histamine-intolerantie
Histamine komt vooral voor in weefsels in het lichaam en in de hersenen. Histamine-intolerantie uit zich dan ook op de volgende manieren:
- Huid: jeuk, huiduitslag, netelroos, roodheid
- Maag-darm: buikpijn, diarree, winderigheid, misselijkheid
- Hoofd: hoofdpijn, migraine, duizeligheid
- Luchtwegen: verstopte neus, astma-achtige klachten
- Hart en bloedvaten: hartkloppingen, lage bloeddruk
- Hormonen: menstruatieproblemen
De klachten verschillen per persoon en kunnen optreden kort na het eten van voedingsmiddelen die veel histamine bevatten of die histamine vrijmaken in het lichaam.
Opmerking: Er kan ook histamine door het lichaam worden aangemaakt in het geval van een allergie waardoor het niet altijd duidelijk is of er sprake is van een allergische reactie of een histamine-intolerantie. Raadpleeg een deskundige voor de juiste diagnose.
Oorzaken van een histamine-intolerantie
Histamine-intolerantie kan worden veroorzaakt door:
- Darmproblemen zoals lekkende darm, prikkelbare darm, coeliakie
- Een verminderde activiteit van het DAO-enzym
- Medicijnen die het DAO-enzym remmen zoals antidepressiva, ontstekingsremmers, antibiotica
- Overmatige inname van histaminerijke voeding zoals:
- Gefermenteerde producten: bijvoorbeeld zuurkool, augurken, kombucha
- Zuivel: vooral belegen en oude kazen, schimmelkazen, kwark
- Alcohol: vooral rode wijn, bier en champagne
- Vis en vlees: vooral als het bewerkt is of niet vers
- Tomaten, spinazie, aubergine
- Avocado, banaan, aardbeien
- Chocolade
- Noten
Allergie of histamine-intolerantie?
Aangezien de klachten van een histamine-intolerantie ook kunnen optreden bij een allergische reactie en er veel op lijken, is het aangeraden om een arts en/of diëtist te raadplegen voor de juiste diagnose. Via een bloedtest kan het gehalte DAO-enzym worden gemeten en door middel van een eliminatiedieet kan de reactie op histaminerijke voedingsmiddelen en medicijnen worden getest.
Hoe is het te behandelen?
Als histamine-intolerantie is vastgesteld en de oorzaak ervan gekend is, dan kan het worden behandeld door het:
- Vermijden van specifieke voeding/medicatie en vervangen door alternatieven
- Innemen van DAO-enzym supplementen voor de maaltijd
- Verbeteren van de darmgezondheid en andere onderliggende problematiek
Bij ernstige klachten kan een arts antihistaminica voorschrijven om de klachten tijdelijk te verlichten. Dit is echter geen blijvende oplossing. Het is vooral belangrijk om duidelijk te krijgen of er sprake is van histamine-intolerantie en wat de oorzaken hiervan zijn zodat het op de juiste manier kan worden behandeld. Raadpleeg hiervoor een deskundige.