Zelfgemaakte jam zonder toegevoegde suiker is een gezonde én smaakvolle keuze. Heerlijk op een knapperige cracker of in je yoghurt.
Wat heb je nodig?
- Fruit (bijvoorbeeld aardbeien)
- Limoen
- Agar agar
- Agave siroop
- Jampotje
- Pannetje
- Water


Hoe maak je het?
- Haal de kroontjes van de aardbeien en maak ze schoon.
- Doe de aardbeien in de pan met een klein laagje water en breng langzaam aan de kook. Laat het een tijdje pruttelen tot de aardbeien fijn zijn en voeg vervolgens het sap van een halve limoen toe.
- Strooi de agar agar er voorzichtig doorheen en roer goed door. Je merkt dat de substantie dikker wordt.
- Wil je de jam iets zoeter? Roer er dan een eetlepel agave siroop doorheen.
- Zorg dat je jampotje goed schoon is en giet voorzichtig de hete jam in het potje. Doe de deksel dicht en zet hem op kop, hierdoor is hij langer houdbaar.
- Laat de jam volledig afkoelen en bewaar hem daarna in de koelkast.