Koken met Frédéric - Feestelijk recept: klassieke Duitse rollade met een maanzaad-kersen dessert

Lekker koken met Frédéric.

 

Hallo! Graag stel ik een aantal lekkere recepten met wat persoonlijke tips aan jullie voor.

Voor een koude zondag of feestdag in december, heb ik een lekkere klassieke Duitse runderrollade uitgezocht. Klassiek wil hierbij zeggen dat ze gevuld zijn met augurk, uien en spek en worden geserveerd in een rode wijnsaus. Het kost misschien wat meer tijd, maar het smaakt dan ook heerlijk.

 

Ingrediënten voor 4 personen

4 runderbieflappen

3 sjalotjes (middelgroot)

2 augurken (middelgroot)

8 plakjes ontbijtspek

2 eetlepels mosterd (middelscherp)

1 knolselderij

1 wortel (middelgroot)

1/2 Prei

200 ml goede rode wijn

1/2 liter runderbouillon

maizena

boter om in te braden

3 eetlepels augurken zuur (uit de augurken pot)

tijm en rozemarijn (gedroogd), peper, zout

keukengaren

Aan het werk!

Eerst de runderbieflappen op een snijplank uitrollen en plat slaan met een keukenhamer (of met de achterkant van een pan) en goed droog deppen met keukenpapier. Bestrijk de runderbieflappen dun met mosterd en strooi er wat zout en peper over. Leg de plakken ontbijtspek over het vlees (neem per stuk vlees 2 plakjes onbijtspek). Snijd de sjalotjes en de augurken over de lengte in vieren en verdeel 2 stukken augurk en 2 stukken sjalot per stuk vlees, leg ze op het einde van het vlees zodat je het straks goed kunt rollen. (Tip: De sjalot stukken eerst in boter glazig stoven en laten afkoelen.) De bieflappen aan de lange kant iets naar binnen vouwen en vanaf de kant van de augurk en sjalot beginnen met rollen. Rol het mooi strak maar zorg ervoor dat het niet te strak zit. Pak nu het keukengaren en bind de rol goed vast als een pakketje.

Was de wortel, prei, sjalotje en de knolselderij en snijd in kleine stukjes. Braad de fijngesneden groenten lichtjes aan in een braadpan.(Voorzichtig, laat het niet te heet worden.) Zodra de groente iets begint te verkleuren giet je er een klein beetje rode wijn bij (max 1 cm in de pan). Vanaf nu niet meer roeren en de wijn laten verdampen. Zodra het verdampt is roer je het door en weer een beetje wijn toevoegen en weer even wachten tot de wijn is verdampt. Deze stappen herhalen tot alle wijn is gebruikt. De groente krijgt nu een mooie donkere kleur (goed voor de smaak en voor de kleur van de saus) en is van binnen nog lekker zacht. Voeg nu de runderbouillon toe samen met het augurkenzuur en naar smaak de gedroogde tijm en rozemarijn.

Verhit de boter in een grote pan en bak de rollade aan alle kanten bruin. Wanneer de rollade een mooie kleur heeft gekregen giet je de gehele inhoud van de andere pan erbij. Breng het geheel aan de kook en laat het op een lage stand minstens 1,5 uur, liever 2 uur, met deksel smoren. Eventueel tussendoor wat heet water of groentebouillon toevoegen.

De test of de rollade goed is is heel eenvoudig. Aan het eind van de gaartijd steek je met een klein mesje in de rollade. Als dit nog niet soepel gaat kun je het beter nog een kwartier laten garen. Neem de rollade uit de pan en leg in een voorverwarmde schaal in een warme oven. Giet de saus door een zeef in een kleinere pan en voeg de overgebleven mosterd toe en laat kort koken. Hierna voeg je de maizena toe tot de gewenste dikte bereikt is. Zodra de saus niet meer kookt een klein stukje koude boter erbij doen met wat zout en peper.

Haal de rollades uit de oven en verwijder voorzichtig het keukengaren (dit gaat eenvoudig met een schaar). Serveer het op een bord en giet de saus erover.

Lekker met gekookte aardappels en een salade met kruidendressing. Daarbij een lekker glas rode wijn.

 

Voor de feestdagen hier nog een tip voor een makkelijk dessert.

Maanzaad-kersen dessert.

Voor 4 personen

40g suiker

½ l melk

40g maizena

1 ei (eigeel en eiwit gescheiden)

200g slagroom

1 vanillestokje

50g gemalen maanzaad

1 pot kersen

 

Het eigeel en de maizena met 4-5 el melk vermengen. Het vanille stokje in de lengte doorsnijden en het merg eruit schrapen. De rest van de melk in een pan met het maanzaad, suiker, vanillemerg en het stokje kort inkoken. Haal de pan van het vuur en en het ei-maizena mengsel toevoegen en ongeveer 1 minuut laten trekken. Het vanille stokje verwijderen. Klop nu het eiwit stijf en roer het vervolgens door de warme crème. Laat het geheel afkoelen en roer het af en toe even door, zodat er geen vel op komt. Klop nu de slagroom op en voorzichtig door de crème roeren met een garde. Als laatst verdeel je de crème in mooie desert schaaltjes of glazen met daarbij de kersen en 2-3 eetlepels van het kersenvocht.

Klaar!

 

Bon appétit!

Overige berichten

Klant worden?

Algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden

Copyright 2015 - 2016 Varuvo

 

 
 

CONTACT

Varuvo
Hesselinks Es 11
7271 LB Borculo
+31 (0)545 25 10 95
info@varuvo.nl